Avondonderwijs wordt ook wel volwassenenonderwijs genoemd. Je kan via avondonderwijs verschillende soorten cursussen volgen die ingedeeld zijn in modules. Je kan er basiscursussen vinden die je niet alleen helpen met het schrijven en lezen van talen, maar ook zijn er cursussen die je helpen met rekenen. Verder zijn er nog tal van secundaire opleidingen beschikbaar. Zo is het via deze weg toch mogelijk om een diploma secundair onderwijs te behalen.
Hoeveel kost avondonderwijs?
De basisopleidingen en de opleidingen met de focus op algemene vorming in het secundair onderwijs zijn gratis. Wanneer je andere vormen van volwassenonderwijs wilt volgen, dan kost je dat € 1,50 per les. Hou daarbij ook rekening dat er kosten aangerekend kunnen worden voor het cursusmateriaal.
Wanneer kan ik een vermindering of volledige terugbetaling krijgen op het inschrijvingsgeld van avondonderwijs?
Wanneer je voldoet aan bepaalde voorwaarden, dan kan het zijn dat je een vermindering krijgt op het inschrijvingsgeld van jouw cursus. Ook kan het zijn dat je een volledig vrijstelling van het inschrijvingsgeld krijgt. Alle mensen die een cursus volgen met de opleiding Nederlands tweede taal, betalen slechts € 0,60 per lesuur. Ben je momenteel werkloos met bedrijfstoeslag en heb je een verplichte inschrijving bij de VDAB? Dan heb je een gedeeltelijke vermindering op de cursus. Ook als bruggepensioneerde zonder verplichte inschrijving bij de VDAB kan je een gedeeltelijke vrijstelling krijgen. Bekijk op deze website aan welke voorwaarden je moet voldoen om een volledige vrijstelling te krijgen voor het inschrijvingsgeld.
Hoe vraag ik een gedeeltelijke of volledige vrijstelling aan?
Je vraagt best nog voor je je inschrijft een attest aan waarin je kan aantonen dat je in aanmerking komt voor een gedeeltelijke of volledige vrijstelling. Zo’n attest kan je bijvoorbeeld aanvragen bij Fedasil of het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap.
Kan ik opleidingscheques gebruiken voor avondonderwijs?
Het Centrum voor Avondonderwijs is door de Vlaamse Overheid erkend als opleidingsverstrekker. Wanneer je in loopbaanbegeleiding zit, dan kunnen je opleidingscheques voor een cursus in het avondonderwijs aanvaard worden. Ontdek meer over opleidingscheques.
Staat er een bepaalde minimumleeftijd op avondonderwijs?
Alles hangt af van de opleiding die je kiest binnen het volwassenenonderwijs. Je hoeft dus niet altijd 18 jaar te zijn om een opleiding te kunnen volgen. Voor de basiseducatie en het studiegebied algemene vorming moet je wel 18 jaar zijn. Alle andere opleidingen in het volwassenenonderwijs kan je al volgen vanaf je 16 jaar. Wanneer je bijvoorbeeld al 2 jaar secundair onderwijs hebt gevolgd, dan kan je zelfs al vanaf je 15 jaar volwassenenonderwijs volgen.
Heb ik recht op educatief verlof bij volwassenenonderwijs?
Wanneer je een cursus volgt met binnen de basiseducatie of een opleiding binnen het secundair volwassenenonderwijs, dan kan je in aanmerking komen voor betaald educatief verlof. Wil je meer weten over wat betaald educatief verlof is en hoe het werkt? Lees er alles over in onze post over betaald educatief verlof.
Waar kan ik volwassenenonderwijs volgen?
Afhankelijk van waar je woont en welke cursus je wilt volgen, zijn er verschillende centra waar je avondonderwijs kan volgen in jouw buurt. Via het Centrum voor Avondonderwijs kan je terecht in maar liefst 17 steden van Gent tot Genk. Dit zijn de aanbieders die avondonderwijs aanbieden:
Volwassenenonderwijs en corona: waar moet ik rekening mee houden?
Belangrijk is dat je altijd een mondmasker aan hebt tijdens de cursussen. Ook wanneer de afstand kan gegarandeerd worden, moet er een mondmasker gedragen worden. Dat geldt zowel voor de cursusvolgers als de personeelsleden die de modules geven. Afhankelijk van in welke fase het land zich momenteel bevindt, zal je onderwijscentrum zich anders moeten organiseren. Er zijn drie fases waarin de pandemie wordt ingedeeld: geel, oranje en rood. In de laatste twee gevallen zullen de lesmomenten en contactmomenten beperk blijven. Je zal ook met veel minder cursisten les volgen, namelijk 10 per lesgever Het is belangrijk om steeds de lokale regels van waar je onderwijscentrum gevestigd is te volgen.
Hoe verloopt een examen in het avondonderwijs?
De examens die voorzien worden door het Centrum voor Avondondewijs gaan steeds door tijdens de laatste les van de opleiding. Het examen wordt afgenomen in de lokalen van een school in Brussel, Antwerpen, Hasselt of Gent. Kijk dus zeker op voorhand de planning van de cursus na, zo kan je tijdig je examen inplannen en je er goed op voorbereiden. Afhankelijk van de gekozen cursus zal je een schriftelijk, mondeling of digitaal examen hebben. Je resultaten zal je zo snel mogelijk terugvinden op het platform van je profiel. Eens je geslaagd bent, ontvang je je diploma per post. Ben je niet geslaagd voor je examen? Dan kan je een herexamen afleggen. Je kan zoveel keer deelnemen als je wilt, zolang het maar niet een periode van vijf jaar overschrijdt.
Wat is het verschil tussen avondonderwijs en afstandsonderwijs?
Avondonderwijs biedt opleidingen aan die je op een locatie in jouw buurt kan volgen. Je kan de cursussen volgen tijdens de week na je werkuren of na je studies. Soms gaan er ook lessen door in de weekends. Tijdens de contactmomenten word je op een praktische manier opgeleid door de docenten. Bij afstandsonderwijs verloopt alles via een eCampus. Dat betekent dat je de thuisstudies volledig aan je eigen tempo kan leren. Soms zijn er digitale contactmomenten voorzien. Je hebt ook steeds een opleidingsverstrekker die je begeleidt.
Wat zijn de voordelen van avondonderwijs?
Via het Centrum voor Avondonderwijs kan je genieten van verschillenden voordelen:
- Kwaliteitsvolle opleiding: Het Centrum voor Avondonderwijs is als opleidingsverstrekker erkend door de Vlaamse Overheid. De kwaliteit van de opleiding wordt dus gegarandeerd waardoor je opleidingscheques kan gebruiken.
- Gratis proeflessen: Je kan van tevoren altijd eerst je cursus inkijken. Zo ben je zeker of de cursus bij je past.
- Laag inschrijvingsgeld: Omdat het Centrum voor Avondonderwijs zo’n grote onderwijsinstelling is, kunnen ze aan een redelijk laag tarief gespecialiseerde opleidingen aanbieden.
- Aangepast aan jouw niveau: De cursussen zijn erg toegankelijk waardoor je de cursus makkelijk kan volgen ongeacht je niveau. De inhoud wordt systematisch opgebouwd waardoor je alles goed kan volgen.
- Professionele vakdocenten: Je wordt tijdens je cursus onderwezen door docenten die al jaren ervaring hebben in hun vakgebied.
- Kwalitatieve examens: Aan het einde van de rit leg je een kwaliteitsvol examen af. Eens geslaagd krijg je een waardevol diploma.
- Mogelijkheid tot stage: Ook praktijkervaring opdoen tijdens de opleiding kan in het avondonderwijs.